Natuurlijke tuin

Lever een bijdrage aan de natuur

Bij een natuurlijke tuin draait alles om natuurlijk evenwicht. Net als in de vrije natuur vullen bepaalde soorten flora en fauna elkaar aan. Sterker nog, ze kunnen niet zonder elkaar. Dit natuurlijke evenwicht luistert heel nauw en kan lokaal flink verschillen. Inheemse planten zijn een vast ingrediënt voor elk nieuwe stukje wildernis. Zij houden van de bodemsoort en hebben een hechte relatie met diverse insecten, knaagdieren en vogels. Samen zorgen ze voor voortplanting en voorkomen ze ziektes en plagen. Dat maakt een natuurlijke tuin veel levendiger en gemakkelijker in onderhoud. Plant ook gerust uitheemse planten in je tuin, die bijvoorbeeld lekkere vruchten opleveren. Bekijk dan wel eerst wat de plant nodig heeft om goed te kunnen groeien.

Hoe leg je een natuurlijke tuin aan?

meer dieren in de tuin en vijver

Bij het ontwerp van een natuurlijke tuin is het belangrijk dat je uitgaat van de grondsoort, de omgeving en de inheemse planten die zich er thuis voelen. Uniek Groenwerk helpt je door een ontwerp te maken dat past bij je wensen. Wij zorgen ervoor dat elke natuurlijke tuin een ware beleving is. Een bos, berm, weide of heide maakt zoveel indruk omdat de natuur er zijn eigen gang kan gaan. Dat gevoel kunnen wij creëren in jouw eigen tuin. Hierdoor word jij keer op keer verrast door wat er allemaal om je heen leeft, groeit en bloeit.

Hoe onderhoud je een natuurlijke tuin?

meer dieren door fruit in de tuin

In een natuurlijke tuin wordt nooit gif gebruikt. De natuur heeft zelf al genoeg milieuvriendelijke manieren om ziektes, plagen of onkruid te bestrijden. Denk daarbij aan vogelhuisjes bij een eikenboom, omgekeerde bloempotten en insectenkasten tussen bloeiende planten. 

Een ander kenmerk voor een natuurlijke tuin is beperkt onderhoud waardoor plantenresten blijven liggen. Deze dekken de bodem af waardoor onkruid geen kans krijgt. Kunstmest is hierdoor dus overbodig.

Voordelen van een natuurlijke tuin met ecologisch evenwicht

Previous slide
Next slide
  • Inheemse planten, heesters en bomen zijn makkelijk in onderhoud
  • Ecologisch evenwicht trekt insecten, vogels en andere dieren aan 
  • Een natuurlijke tuin zet al je zintuigen op scherp