Fruit uit eigen tuin

Vroeger stond er bij elke boerderij een aantal hoogstamfruitbomen. Aan het eind van de zomer konden er kisten vol sappige appels, peren en pruimen geplukt worden. Mensen zijn een beetje vergeten hoe leuk het is om zomaar een stuk fruit uit je eigen tuin te kunnen plukken. 

Wil jij net als vroeger de vruchten plukken uit eigen tuin?

Uniek Groenwerk weet welke lokale en streekgebonden rassen perfect passen bij de grondsoort, de omgeving en jouw wensen.

Wat is het verschil tussen laagstam, halfstam en hoogstam?

fruitbomen in de tuin

Naast lekkere appels, peren, kersen en pruimen geeft een fruitboom ook veel karakter aan je tuin. Hoogstam is natuurlijk het meest beeldbepalend. Je kunt kiezen uit hoogstam, halfstam of laagstam. Het verschil hiertussen heeft te maken met de groeikracht van de onderstam. 

Bij een sterk groeiende onderstam bepaalt de enthoogte het verschil tussen hoogstam en halfstam. Laagstam heeft een zwakgroeiende onderstam, een stamlengte van 10 tot 100 cm en ontwikkelt een kleine kruin. Halfstam (ongeveer 150 cm) en hoogstam (ongeveer 200 cm) hebben beide een sterk groeiende onderstam en ontwikkelen allebei een grote kruin. Vind je het lastig om een fruitboom te kiezen? Wij denken mee over welke fruitboom het beste past in jouw tuin.

Zo stimuleer je de bestuiving van een fruitboom

Er komen pas vruchten aan een fruitboom als er in het voorjaar bestuiving plaatsvindt, bijvoorbeeld als twee verschillende soorten appelbomen tegelijkertijd in bloei staan. Er zijn wel zelfbestuivende fruitbomen die vruchten dragen, maar zelfbestuiving levert altijd minder vruchten op. Daarom is het slim om je tuin aantrekkelijk te maken voor hommels en bijen. Dit kun je doen door planten uit te zoeken die voor en na de bloei van de fruitbomen bloeien. Zo weten bijen en hommels de weg naar je tuin makkelijk te vinden. De prachtige bloesem van de fruitbomen doet de rest! 


Uniek Groenwerk helpt bij het maken van de juiste keuze en geeft advies over met welke planten je ervoor kunt zorgen dat de fruitboom veel vruchten zal geven. Wil je de biodiversiteit in je tuin verbeteren? Zaai dan (inheemse) bloemen en bloeiende grassen. Ook het plaatsen van een insectenhotel zorgt voor meer biodiversiteit en meer fruit. En daar zijn vogels dol op!

meer dieren door fruit in de tuin

Kleinfruit

fruit uit eigen tuin

Als je gewoon met een mand de tuin in wil lopen en genoeg vruchten wil plukken om een taart, jam of lekker toetje van te kunnen maken, dan is kleinfruit ideaal. Kleinfruit zoals bramen, frambozen of bessen groeit aan winterharde heesters. Ze zijn supersterk en hoeven maar één keer per jaar gesnoeid te worden. Daar pluk je jarenlang de vruchten van.

Verzorging

 Om optimaal te genieten van een goede oogst is een goede aanplant, bewatering en regelmatig snoeien essentieel. Bij de aanplant vertellen we waar je op moet letten en hoe je zelf kunt snoeien, maar we kunnen dat werk ook uit handen nemen. Dan weet je zeker dat je goed zit.

Heb jij zin om je eigen fruit te plukken en te proeven? Neem dan contact op voor het maken van een afspraak. We komen graag langs om je wensen te bespreken.