Het aanleggen van duurzaame tuinen

Aan de steeds vroegere lente en de opmars van bijvoorbeeld de eikenprocessierups zijn de gevolgen van de klimaatverandering goed te zien. Sommige uitheemse planten en dieren voelen zich nu thuis in Nederland, terwijl een aantal inheemse soorten zich niet snel genoeg kunnen aanpassen en misschien wel zullen verdwijnen. Uniek Groenwerk is specialist in de aanleg van duurzame tuinen. 

Biodiversiteit

meer dieren in de tuin

Alles wat leeft in een tuin hangt met elkaar samen. Want alleen als plantenresten lang genoeg blijven liggen om langzaam te verteren, krijgen schimmels en bacteriën de kans om voedingsstoffen voor nieuw leven aan te maken. Bloemen kunnen niet zonder bijen, wespen en hommels. Vogels, egels, kikkers en spinnen voorkomen dat slakken planten compleet opeten. Een heester of boom waar bessen of zaden aankomen trekken allerlei vogels aan. 

Kortom, voor de voortplanting van gewassen en het bestrijden van ziektes of plagen moet een tuin in balans zijn. Biodiversiteit laat je tuin leven!



Een klimaatbestendige tuin

natuurlijke tuin

Het steeds extremere weerbeeld brengt problemen met zich mee, zoals de dalende grondwaterspiegel bij droogte en overbelaste riolering bij aanhoudende regenbuien. Er zijn verschillende duurzame maatregelen die je kunt nemen. Vervang bijvoorbeeld verharding door meer groen. Bomen en planten hebben dat water juist nodig, geven een verkoelend effect en verbeteren de luchtkwaliteit doordat zij fijnstof opvangen.

Hoe maak je een duurzame tuin?

water opvangen in de tuin

Wij denken graag met je mee over duurzame maatregelen. Voor waterafvoer kun je een regenpijp afkoppelen naar een regenton, infiltratiekrat, vijver of drainagebuis. Ook het plaatsen van sedum op een plat dak is een mooie oplossing. Duurzaam hoeft trouwens helemaal niet duur of ingewikkeld te zijn. Plaats bijvoorbeeld een groene haag (bijvoorbeeld laurier, liguster of een beukenhaag) in plaats van een houten schutting. Een haag beperkt wateroverlast, geeft verkoeling en huisvest ook nog eens allerlei vogels en insecten. 

Inheemse beplanting

inheemse beplanting in de tuin

Met inheemse beplanting wordt een tuin extra duurzaam. Planten die van nature voorkomen in de lokale omgeving hebben namelijk (in tegenstelling tot de meeste cultuurplanten of exoten) veel natuurlijke beschermers. Daardoor zijn ze goed bestand tegen verschillende ziektes en parasieten. Samen met insecten, vogels en knaagdieren zorgen zij voor natuurlijk evenwicht in je duurzame tuin. Ook zijn ze gewend aan het klimaat en de vier seizoenen. Opzoek naar een vakkundig en door doordacht beplantingsplan 

klik hier

Kleine voetafdruk

meer dieren in de tuin

Hoe maak je een tuin duurzaam en je ecologische voetafdruk kleiner? Je kunt tuinafval verminderen door hergebruik. Denk daarbij aan gebruikte tegels en bakstenen die de basis kunnen vormen voor een nieuw aan te leggen pad of border. Snoeiafval kun je een mooie plek geven door een takkenschutting te maken. Plantenresten mogen in een compostbak of als mulchlaag los in de tuin verstrooid worden. En als je nieuw hout wilt gebruiken kies je natuurlijk voor onbehandeld hout, douglas, eik of robinia. Dan belast je de natuur zo min mogelijk. 

Wil je weten welke duurzame oplossingen goed passen in jouw tuin? Neem dan contact op met Uniek Groenwerk voor deskundig advies op maat.