De overheid helpt mee met subsidie voor het opknappen van uw schoolplein

 

Provincie Gelderland stelt in 2021 een subsidie beschikbaar voor de aanleg groene schoolpleinen. Een basisschool kan tot maar liefst € 17.500 subsidie ontvangen voor het ontwerp en de realisatie van een groen schoolplein. Daarnaast zijn er nog andere subsidies en fondsen beschikbaar voor het vergroenen en verduurzamen van schoolpleinen.

 

Dit biedt allerlei kansen waar elke school wel gebruik van wil maken!

Wat is een groen schoolplein?

 

Als een schoolplein grotendeels betegeld is, wordt het warm in de zomer, zijn er weinig speelmogelijkheden en oogt het geheel eentonig en kaal. Stel je voor dat het schoolplein groen is: een avontuurlijke speelplek vol duurzame materialen waar leerlingen spelend leren tussen verkoelende bomen, struiken en planten. Samen met docenten of in groepjes ervaren ze in de schooltuin of moestuin hoeveel moois en lekkers de natuur ons te bieden heeft. Ineens zijn begrippen als biodiversiteit en duurzaamheid makkelijk te begrijpen en tastbaar.

Previous slide
Next slide

Hoe realiseer je een groen schoolplein?

Uniek Groenwerk regelt alles voor de financiering, het ontwerp en de realisatie van het groene schoolplein. We zoeken uit welke subsidies en fondsen mogelijkheden bieden. We schrijven subsidieaanvragen en dienen ze in. We maken het financiële plaatje compleet en ontzorgen de school gedurende het hele traject van financiering tot en met realisatie. 

Spelen en leren in de natuur

Kinderen vinden het hartstikke leuk om in de frisse buitenlucht te spelen en leren. Zeker als er ook nog een pluktuin is met eetbare planten zoals groente, fruit, noten en kruiden. Kinderen kunnen al dat lekkers zelf plukken en direct eten of meenemen naar huis. Zo leren de kinderen spelenderwijs over wat de natuur ons te bieden heeft en hoe we er goed voor kunnen zorgen. Er is zelfs wetenschappelijk bewezen dat een groen schoolplein gunstige effecten heeft op het speel- en leergedrag van kinderen:

  1. Na de pauze konden de kinderen zich beter concentreren. Kinderen vinden een groen plein natuurlijker en aantrekkelijker dan een betegeld plein. Ze geven het ook een hoger cijfer dan een grijs plein.
  2. Vergroening van een schoolplein stimuleert bij meisjes iets meer beweeggedrag. Op een betegeld plein staan meisjes vaker in een groepje te kletsen of te kijken naar de jongens die aan het voetballen zijn of kletsen. 
  3. Op een groen speelplein laten kinderen meer gevarieerd speelgedrag zien en is er een kleine toename in exploratief en constructief gedrag. Kinderen gaan meer op onderzoek uit. Ze liggen op hun buik samen naar een slak te kijken. Ze gaan iets bouwen of creëren.
  4. Met name jongere kinderen zeggen na vergroening van het plein meer steun te ervaren in vriendschappen. Ze antwoorden vaker bevestigend op de vraag: Kun je je vriendjes en vriendinnetjes vertrouwen? Dat zegt iets over sociale steun in vriendschappen. Die wordt gestimuleerd door een groen schoolplein.

Een groen schoolplein in 7 stappen

Stap 1 Kennismaking en inventarisatie van wensen van leerlingen en docenten met een inspirerende schets als resultaat.

Stap 2 Offerte met begroting en plan van aanpak voor het schrijven en indienen van subsidieaanvragen en fondsenwerving.

Stap 3 De realisatie van het groene schoolplein kan starten zodra de financiering rond is.

Stap 4 Beplanting kan (deels) samen met de docenten en leerlingen plaatsvinden om van te leren en als feestelijk moment om het groene schoolplein te openen.

Stap 5 Lesmateriaal waarmee leerlingen leren hoe permacultuur werkt, wanneer fruit rijp is, hoe je groente zaait, planten stekt, struiken snoeit en beestjes kunt herkennen.

Stap 6 We schrijven een financiële verantwoording met evaluatieverslag die gebruikt kan worden als verantwoording voor de ontvangen subsidies en fondsen.

Stap 7 Indien gewenst maken we een plan voor eventueel onderhoud. 

Welke slimme oplossingen passen bij een groen schoolplein?

 

  • Tegels eruit > bomen, struiken en planten erin.
  • Regenwater opvangen in regentonnen, infiltratiekratten of een wadi.
  • Waterpomp > altijd water voor de schooltuin of moestuin.
  • Fruit en groente uit de tuin > gezond tussendoortje in de klas.
  • Groen dak van sedum > de school blijft koeler op warme dagen.
  • Zonnepanelen op het dak > groene energie voor de school.
.
.
Previous slide
Next slide