Pluktuin

Hoe leg je een pluktuin, bloemenweide of voedselbos aan?

Previous slide
Next slide

Bij de aanleg draait alles om het beplantingsplan. Daarvoor zijn de bodem, de omgeving en de hoeveelheid zonneschijn bepalend. We kiezen voor elke plek de juiste bomen, heesters en planten zodat zij daar uitbundig kunnen groeien. Hier hoef je zelf dus weinig voor te doen.

 

Laat je pluktuin volledig naar jouw smaak inrichten. Een pluktuin kan idyllisch en speels worden ingericht, maar ook strak en modern. Met een mooie afwisseling van vormen, kleuren en geuren wordt de tuin elke dag van het jaar een feest voor alle zintuigen.

Biologisch gekweekte groente

Voedsel smaakt het lekkerste als je volgens de seizoenen eet. Er zijn veel groenten die geschikt zijn voor een eetbare pluktuin. Inheemse groentesoorten kunnen gewoon buiten in de volle grond worden gezaaid en duurzaam geteeld worden zonder gif of kunstmest. Zaai in het voorjaar boontjes, sla, raapstelen, courgette, bieten, pompoenen en boerenkool. Deze smakelijke groenten groeien snel en kunnen in de loop van de zomer geoogst worden. Daarnaast zijn er veel leuke planten waarvan de bloemen of bladeren eetbaar zijn.

Wilde kruiden in de pluktuin

Eetbare bloemen en kruiden mogen niet ontbreken in een pluktuin. Alleen al de geur van keukenkruiden zoals bieslook, citroenmelisse, rozemarijn, oregano, tijm, salie en laurier zijn reden genoeg om kruiden een plek te geven in de pluktuin. Pluk munt voor verse muntthee met honing of geef een gerecht de juiste smaak met de andere kruiden.

Een pluktuin vol snijbloemen

Wie de mooiste bloemen direct uit eigen tuin wil plukken voor een prachtig boeket heeft geluk, want de variatie aan bollen, knollen en bloemzaden is enorm. Veel snijbloemen kunnen in de volle grond gezaaid worden. Voor een explosie aan kleur kies je snijbloemen zoals de zonnebloem, dahlia, zinnia, goudsbloem en lathyrus. Extra bijzonder zijn het hoornviooltje, de Oost-Indische kers, randjes-Afrikaan en korenbloem. De bloemetjes hiervan zijn namelijk eetbaar en geven als garnering vrolijkheid aan een lekker gerecht.

Permacultuur in je tuin

Permacultuur is het bij elkaar planten van verschillende planten, die elkaar versterken om ziektes en plagen te voorkomen. Zo komt er een natuurlijk evenwicht in de tuin. Bij het ontwerp van een pluktuin ligt het voor de hand om uit te gaan van permacultuur. 

Als hovenier kunnen we de principes van permacultuur toepassen op jouw pluktuin. Samen ontwerpen we een leefomgeving die ecologisch duurzaam en economisch stabiel is. Dat betekent dat je onder meer verse groente en fruit kunt vinden in een tuin met een gezond natuurlijk evenwicht en een grote diversiteit. Wij bieden advies op maat over de toepassing van permacultuur en helpen bij het maken van een ecologische verantwoorde pluktuin.

Droom je van een idyllische plek waar je letterlijk kunt proeven wat er in onze omgeving leeft, groeit en bloeit? Bel dan Uniek Groenwerk voor informatie en advies.